joi, 28 iulie 2022


Simion Capras :Monumentul lui MIHAI VITEAZUL de la Guruslau județul Sălaj.

MIHAI PATRASCU zis si VITEAZUL este DEMIURGUL CIVILIZATIEI OMENICE care este în proportie de 15% din populatia acestei Lumi Medii nr.6, restul populatiei apartin Egoniri și se numesc mutanti civilizationali. ( trupul este de om dar animarea existentiala este data de civilizatii agresoare civilizational).


Monumentul de la Guruslău, în sărbătoare. Sava Negrean și survolarea forțelor aeriene de la Turda, printre surprizele organizatorilor

 

Ediția din acest an a manifestărilor tradiționale de la Guruslău va fi organizată duminică, 7 august. Evenimentul va fi organizat în parteneriat de Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Hereclean, pentru a omagia victoria lui Mihai Viteazul în lupta împotriva armatelor conduse de Sigismund Bathory, la 3 august 1601.

Pe lângă tradiționalele depuneri de jerbe la Monumentul construit de sculptorul Victor Gaga pe dealul denumit Mihai Viteazul, organizatorii pregătesc o serie de surprize.

Dinu Iancu Sălăjanu, președintele Consiliului Județean, a dezvăluit în cadrul ședinței lunare a ”legislativului” județului că evenimentul va debuta duminică, 7 august, la ora 17.00, pentru că la orele amiezii este prea cald și întotdeauna a fost o problemă din cauza orarului de desfășurare. Participanții la sărbătoarea Guruslăului vor avea parte de o surpriză – vor fi salutați de forțele aeriene de Turda care vor survola cerul sălăjean cu avioane și elicoptere. De asemenea, și ISU ”Porolissum” va prezenta baza lor de intervenție, la fel și Inspectoratul Județean de Jandarmi.

În ceea ce privește sepctacolul artistic, printre artiștii care vor urca pe scena de pe fostul câmp de luptă de la Guruslău au confirmat participarea buciumanca de renume internațional Sava Negrean Brudașcu. Cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al primarului Zalăului Ionel Ciunt, vor încânta publicul cu programe artistice ansamblurile Meseșul și Porolissum.

”Vom finaliza punerea în valoare cât de curând a Monumentului de la Gururslău''. S-au montat stâlpi de curent până sus, pentru că în 30 de ani nimeni nu a făcut acest lucru. Monumentul va fi luminat arhitectural și au fost pichetați pinii pentru a fi vizibil din Drumul Național. Vom semnaliza corespunzător drumul până sus și le vom pune în valoare, exact ca pe monumentele de la Gorgana și de la Bocșa. Îi rugăm pe toți cei interesați să promoveze evenimentul și monumentele sălăjene, pentru că scopul acestor investiții și manifestări este să beneficieze cetățenii de ele. Toate aceste lucruri le facem cât de repede putem, dar nu avem nici noi o baghetă magică”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu în cadrul dezbaterilor din ședința de Consiliu.

Manifestările de la Guruslău sunt manifestări cu tradiţie în Sălaj şi reunesc an de an reprezentanți ai instituțiilor publice din județ, istorici, oameni de cultură, dar şi turişti.


text preluat graiulsalajului.ro (28-iul-2022)


Statuia lui MIHAI PĂTRAȘCU zis și VITEAZU din Guruslau, județul Sălaj(16-oct-2022).








 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  Comentariu Existentialist : In general se pleaca din aceasta lume doar atunci cind ti -ai indeplinit programul existential si ti -ai compl...