luni, 27 septembrie 2021

 Sa nu ne uitam Eroii

BABA NOVAC
Erou național al Serbiei și legendă în România, a fost unul din generalii lui Mihai Viteazu căruia i-a fost alături de la începutul epoeei și până la sfârșit. Născut în 1521, era aproape octogenar când, împreună cu fii săi (vă mai amintiți de Gruia lui Novac?!) și cele câteva sute de haiduci, s-au alăturat Măriei Sale Mihai, când acesta (în 1595) a atacat cetatea turcească de pe fosta insulă dunăreană, Ada-Kaleh. De atunci nu s-au mai despărțit, haiducul cu statură de uriaș și putere herculeană, fiind mereu de-a dreapta Voievodului.
Se afla în solie la Cluj, trimis de Mihai, când a fost ARESTAT (3 februarie 1601) de Ștefan Csaki la ordinul Dietei maghiare, care-și avea sediul în oraș. Nu s-a mai ținut cont de uzanțele diplomatice, ungurii au dorit să răzbune înfrângerea de la Șelimbăr, unde impetuozitatea haiducilor lui Baba Novac i-au adus lui Mihai victoria. Acum, după arestare, l-au condamnat pe el și pe duhovnicul său (un bătrân preot ortodox sârb) la moarte prin ardere pe rug pentru trădare. Dar n-a fost pur și simplu o ardere pe rug. S-au imaginat cele mai cumplite torturi, de la perpelirea pe deasupra focului, la jupuirea de viu, smulgerea cărnii cu clești și sfarâmarea oaselor prin lovire cu barosul. Până și turcul, sultanul Murad al III-lea s-a arătat oripilat când a aflat de asemenea cruzime.
În zilele noaste, o statuie a lui Baba Novac se găsește în dreptul "Bastionului croitorilor" din Cluj. Monumentul și ce scrie pe soclul statuii putem vedea în cele două capturi foto: BABA NOVAC, Căpitan al lui MIHAI VITEAZU, ucis în chinuri groaznice de către.......... în data de 5 februarie 1601. Acolo unde sunt puncte, puncte, inițial a fost scris unguri. Adică adevărul istoric: Baba Novac a fost ucis în chinuri groaznice de către UNGURI. Cineva a șters cuvântul UNGURI! De ce a făcut-o? De ce să ștergi adevărul? Istoria noastră comună, români și unguri, e plină cu de toate. Conviețuim aici, cu bune și cu rele, de o mie de ani. Ne știm, românul pe ungur și ungurul pe român, fiecare știe despre celălalt ce-i poate pielea. Atunci ce rost are mizeria asta?
Articol preluat de pe internet.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  Comentariu Existentialist : In general se pleaca din aceasta lume doar atunci cind ti -ai indeplinit programul existential si ti -ai compl...